Henkilökuntatarina: Leila Säkkinen

 Leila: 30 vuotta Kuusamon Juustolla 

 
Kj+Tehdas+%2814%29.jpg

Leila Säkkisellä on pitkä historia takanaan Kuusamon Juustolla. Hän on ollut talossa 30 vuotta ja ehtinyt sinä aika nähdä monenlaisia vaiheita Kuusamon Juuston taipaleella, niin ylä- kuin alamäkiäkin. Nykyisin Leila työskentelee juustomestarina, mutta on ehtinyt olla talon sisällä myös muissa tehtävissä. ”Opiskelin Hämeenlinnan Meijerikoulussa ja tein opintojen ohella kesätöitä Kuusamon Juustolle, silloiselle Kuusamon Osuusmeijerille. Sitten vuonna -94 minut jälleen pyydettiin kahdeksi viikoksi töihin ja sillä tiellä olen edelleen”, Leila muistelee. Hän on työskennellyt Kuusamon Juustolla mm. laboratoriossa sekä maidon vastaanotossa- ja yhteiskäsittelyssä. ”Pikkuhiljaa ajauduin työn kautta juustolan puolelle. Aluksi ne olivat yksittäisiä päiviä, sitten muutamia viikkoa ja tuurausta. 2000-luvun alkupuolelta olin jo juustolassa kokopäiväisenä töissä. Juustomestareita oli useita ja toimin heille ikään kuin sihteerinä ja avustin erilaisissa tehtävissä. En vielä ollut kuitenkaan itse juuston valmistuksessa mukana. Kun sitten porukkaa jossain vaiheessa väheni, ajauduin siihenkin ja päädyin juustomestariksi.” 

Meijeristiksi kouluttautuminen tuntui maalaistalon tyttärelle luontevalta vaihtoehdolta. ”Monet asiat olivat jo ennestään tuttuja ja ymmärrystä alaa kohtaan oli ihan eri tavalla, kun oli jo kotona nähnyt maidon tuottamista sekä ollut karjan hoidossa mukana”, Leila kertoo. Kotona heillä oli ollut lypsykarjaa. Leila on syntyjään Kuusamosta ja Hämeenlinnassa opiskelun jälkeen tuntui luontevalta palata takaisin kotiseuduille. Myös nykyisellä aviomiehellä oli jo silloin työpaikka Kuusamossa, joten ei tullut mieleenkään lähteä muualle meijeritöihin. 

Kuusamon Juustolla Leila kertoo viihtyneensä hyvin. Hän muistelee erityisesti aikaa, jolloin tuli taloon. ”Porukat tunsivat hyvin toisensa niin töissä kuin vapaallakin ja huumori oli sen mukainen, menneitä asioita muisteltiin paljon ja naurua riitti”.  Hän myös kertoo, että juustolassa heillä vallitsee hyvä ja humoristinen ilmapiiri. Parasta työssä on monipuolisuus ja vaihtelevuus. 

Kuusamon Juuston historiaan on mahtunut monenlaisia vaiheita, vaikeitakin, mutta kaikesta on selvitty. ”Nyt eletään hyvää aikaa”, Leila kertoo. Arlasta eroaminen ja itsenäisenä juustolana aloittaminen oli epävakaata ja raskasta aikaa. ”Oli paljon lomautuksia ja ei tiedetty mitä huomenna seuraa. Myös irtisanoutumisia jouduttiin tekemään.” Moni on kuitenkin onneksi löytänyt tiensä takaisin työhön Kuusamon Juustolle. ”Olemme nykyisin iso työnantaja tällä seudulla. Jos olisi käynyt niin, että toiminta olisi loppunut, se olisi ollut Kuusamolle iso isku.” 

Lempijuustokseen Leila mainitsee kaikki savujuustot. ”Ei ole väliä onko se SavuPaimenpoikaa, Savu Edamia vai Goudaa, kunhan on savun makua.” Kysyttäessä mikä oikein sitten tekee Kuusamon Juustoista niin hyviä, Leila kertoo mm. raaka-aineen olevan isossa roolissa. ” Käytämme pääsääntöisesti Pohjois-Suomessa tuotettua maitoa. Meillä ei ole isoa massatuotantoa, vaan valmistamme juustoa pienemmissä erissä. Meillä on omanlaisemme reseptit ja olemme onnistuneet vuosien saatossa luomaan sen sellaiseksi, että lopputulos on hyvä”, Leila kuvailee.   

Lempipaikka Kuusamossa on oma kesämökki järven rannalla. Kesäisin kalastus ja marjastus ovat rakkaita harrastuksia. ”Se on sellaista terapiaa, ei tarvitse ajatella mitään.” Kuusamolaisia Leila kuvailee voimakastahtoisiksi ja periksiantamattomiksi. ”Sen minkä ne on päättänyt tehdä, niin sen ne tekevät. Tämä korostuu etenkin vanhemmassa ikäpolvessa”. Myös luonnon arvostaminen näkyy kuusamolaisissa ja luonnossa vietetäänkin paljon aikaa.