Jouni määttä

4096d5f7-4e95-4d93-805b-5a231d38d503.jpeg

Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouni Määttä kannustaa maitotiloja investointeihin ja karjanjalostustyöhön

Kun Jouni Määttä viisi vuotta sitten kesäkuussa aloitti Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtajana, Kuusamon Juusto ja Kuusamon Osuusmeijeri olivat juuri hakeutuneet yrityssaneeraukseen. Molempien yhtiöiden toiminnan jatkuminen oli veitsenterällä, mutta nyt tilanne on huomattavasti valoisampi.

Kaupungin maaseutuasiamiehestä meijerin toimitusjohtajaksi

Jouni Määttä oli toiminut edelliset parikymmentä vuotta Kuusamon kaupungin maaseutuasiamiehenä. Näin ollen maidontuottajat niin Kuusamosta, Taivalkoskelta kuin Posioltakin olivat tulleet tutuiksi. Maitotilan kasvattina Jouni Määtällä oli muutoinkin hyvät tiedot ja omakohtainen kokemus maidontuotannosta. Ennen siirtymistään maaseutuasiamieheksi Määttä hoiti vaimonsa kanssa pari vuotta Pudasjärven opetusmaatilaa. Vaikka lähtökohdat olivat niin tietotaidon kuin kontaktienkin osalta hyvällä tolalla, ensimmäiset vuodet toimitusjohtajana eivät ole olleet helppoja.

Jouni Määtän aloittaessa toimitusjohtajana Kuusamon Juuston uusi toimitusjohtaja Esko Saajanto oli ollut tehtävässään puolisen vuotta. Aikaisemmin molempien yhtiöiden toimitusjohtajan tehtäviä hoitanut Jouko Juntunen oli juuri jäämässä eläkkeelle. Kuusamon Osuusmeijerin hallituksen puheenjohtajalla Esa Heikkilällä ja hallinnolla oli hyvä käsitys missä tilanteessa yrityksessä ollaan menossa ja selvät sävelet siitä, mihin tavoitteeseen tulee päästä. Jouni Määttä kiittelee saaneensa hyvin tukea kaikilta tehtävänsä hoitamisessa.

Yrityssaneerauksen alkutaipaleella saatiin maitomäärät kasvuun ja kustannuksia alas

Jouni Määtän aloittaessa lukuisia maidontuottajia oli juuri siirtynyt muiden meijerien tuottajiksi. Yhtiön toimintaa oli sopeutettava toiminnan tehostamisella ja henkilöstövähennyksillä. Vuoden 2016 lopussa tehtiin useampia henkilöstöjärjestelyjä, maidontilitykset siirrettiin toimitusjohtajan vastuulle ja toisinaan myös myymälän arkirutiinien hoitaminen.

Jouni Määttä muistelee, että hänen aloittaessaan toimitusjohtajana meijerin hallitus saattoi joutua kokoustamaan useamman kerran kuukaudessa, kun nykyään kokoustahti on enää vain noin 6-7 kertaa vuodessa. Lisäksi hallintoneuvosto kokoontuu nykyään vain kolmesti vuodessa.

-Vaikka itse kokoukset eivät kovin pitkiä ole, niiden valmistelu ja päätösten toteuttaminen vievät paljon aikaa, pohdiskelee Määttä.

Jouni Määttä kuvaa toimitusjohtajan tehtäviään monipuolisiksi. Yhteydenpito maitotiloihin on päivittäistä. Toisinaan laskeskellaan investointien kannattavuutta ja toisinaan yritetään löytää ratkaisua johonkin arkisempaan maidontuotantoon liittyvään asiaan.   

- Viime aikoina olemme panostaneet vahvasti Paimenpoika-myymälän kehittämiseen ja sen myynnin kasvattamista pidän nykyään hyvin tärkeänä tavoitteena, kertoo Jouni Määttä.

Maitotilojen luottamus on saatu palautettua ja maitoa on tällä hetkellä riittävästi

Maitomäärät olivat alhaisimmillaan vuosina 2016-2017, kun maitoa saatiin vain noin 16 miljoonaa litraa. Maidosta oli silloin akuutti pula. Tuolloin piti tehdä hartiavoimin töitä lisämaidon saamiseksi. Kaksi aikaisemmin Kuusamon Osuusmeijerin tuottajina ollutta maitotilaa Kemijärveltä saatiinkin siirtymään takaisin. Maidonhankintaa tehtiin yhteistyössä Kuusamon Juuston silloisen toimitusjohtajan Jyrki Vaittisen kanssa.

- Kun luottamus yhtiöiden toimintaan saatiin palautettua, oli helpompi saada myös lisää uusia tuottajia, kertoo Jouni Määttä.

Jouni Määttä kannustaa maitotiloja investointeihin ja karjanjalostustyöhön

Tällä hetkellä maitomäärä on noin 20 miljoonaa litraa, mitä Jouni Määttä pitää tällä hetkellä riittävänä, mutta kantaa kuitenkin huolta tulevaisuudesta.

- Tilat eivät investoi riittävästi. Monilla tiloilla tuotantorakennukset ovat tulossa tiensä päähän ja tuottajien eläkeikä lähestyy. Jos jatkajia ei ole, investointeja ei silloin tehdä. Alkaa tavallaan tilan hiljainen alasajo, pohdiskelee Jouni Määttä.

Monella tilalla on kuitenkin tehty vuosia työtä hyvän karjan eteen. Vaikka tilalla ei jatkajia olisikaan, olisi tärkeää, että hyvistä lehmistä pidettäisiin kiinni mahdollisimman pitkään. Vuosien arvokasta jalostustyötä ei saisi heittää hukkaan. Jouni Määttä kannustaa tiloja karjan jalostustyön jatkamiseen kaikesta huolimatta.

- Hyvälle karjalle löytyy aina ostaja, hän toteaa.

Kuusamon Juuston brändi rakentuu pohjoisen puhtaan luonnon varaan

Maidon keräilyn tehokkuuden kannalta isot maitotilat ovat hyviä. Mitä lähempänä tilat myös ovat, sitä kustannustehokkaampaa on maidonkeräily. Tällä hetkellä kauimmaiset tilat sijaitsevat Muhoksella ja Tyrnävällä, jonne matkaa kertyy 240 kilometriä. Näiltä tiloilta kerätty maitomäärä on kuitenkin niin suuri, että maidon kuljettaminen on taloudellisesti järkevää.

- Kuusamon Juuston brändi rakentuu voimakkaasti pohjoisen puhtaan luonnon varaan, muistuttaa Määttä.

Jouni Määttä kertoo tilojen lukumäärän vähentyneen huomattavasti, vaikka maitomäärät ovat pysyneet samana. Ei ole pelkästään hyvä, jos tilakoot entisestään suurenevat. Jos jokin suuri tila joutuu yllättäen lopettamaan tuotannon, vaikka tulipalon takia, niin silloin menetetään kerralla suuri määrä maitolitroja. Jouni Määttä pitää tärkeänä, että jatkossakin on olemassa monen kokoisia, ympäröiviin olosuhteisiin sopeutuneita tiloja.

- Tuotanto keskittyy kaikkialla entistä isompiin yksiköihin. Täällä pohjoisessa ei välttämättä ole järkevää rakentaa oikein isoja yksiköitä, koska peltoa jouduttaisiin hankkimaan kaukaa. Kahden, ehkä kolmen robotin yksikölle pellot vielä löytyisivät järkevältä etäisyydeltä, pohdiskelee Määttä.

Kuusamon Juusto ja Kuusamon Osuusmeijeri kulkevat käsi kädessä

Jouni Määttä suhtautuu luottavaisin mielin tulevaan.

- Me Kuusamon Osuusmeijerissä olemme turvaamassa maidonsaantia Kuusamon Juustolle ja pyrimme kaikin keinoin myös tukemaan Kuusamon Juuston menestystä. Turvaamme yhdessä lähemmäs sata koillismaalaista työpaikkaa maidonjalostuksessa ja annamme yhdessä myös kymmenille pohjoissuomalaisille maidontuottajille elannon, kiteyttää Jouni Määttä.

Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman & Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouni Määttä.

Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman & Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouni Määttä.

Turvaamme samalla monta koillismaalaista työpaikkaa ja annamme kymmenille maidontuottajille elannon, kiteyttää Jouni Määttä.

Teksti Marja Kares-Oksman