emmentalit

Puhtaasti pohjoisesta

Kuusamon Juuston Emmentalit ovat juustojen aatelia, ja saaneet nimensä paikallisten koskien mukaan. Mitä kypsempi juusto, sitä voimakkaampi juusto. Emmentaliemme vivahteikas maku ja luonteikkuus syntyvät kärsivällisellä kypsyttämisellä keskellä Koillismaan jylhiä vaaroja. Nämä juustot eivät kypsy kalenterista katsomalla, vaan ammattitaidolla juustomestariemme arvion mukaisesti.

Kuusamon kypsyttämistä emmentaleista valittavana on miedommista mauista nauttivalle Kevyt Emmental sekä Sinileima Emmental, hieman voimakkaamman maun ystäville Punaleima Emmental sekä voimakkaista mauista pitäville Mustaleima Emmental. Kuusamo-herkuttelujuustoista löydät myös voimakkaan mustaleiman pidempään kypsyneen version, Mustaleima XO:n.



ota emmentalit osaksi ruoanlaittoa

Emmentalit sopivat sellaisenaan leivälle ja juustotarjottimelle, sekä monipuolisesti kylmiin ja kuumiin ruokiin. Emmentalia käytetään sen hyvän sulatettavuuden ansiosta monenlaisissa ruoissa, kuten gratiineissa, makaronilaatikon päällä, pizzassa ja piirakoissa täytteenä. Emmental on siitäkin monipuolinen juusto, että erilaisen vahvuuden valitsemalla saa luotua mieleisen lopputuloksen ruokaan — mitä vahvempi juusto, sitä vahvempi maku syntyy ruokaan. Kokeile emmentalia rohkeasti myös pastoissa parmesaanin tilalla!


tiesitkö tämän emmentalista?

Kuusamon+Juusto+Emmental+%281+of+5%29.jpg

Koloistaan tunnettu Emmental on kova kypsytetty juusto, jota on Kuusamossa valmistettu jo vuodesta 1961 alkaen. Emmentalien kuuluisat reiät syntyvät kypsytyksen aikana. Propionihappokäymisen aikana syntyy hiilidioksidia, joka ei pääse karkaamaan, vaan synnyttää emmentaliin koloja. Kolot voivat olla halkaisijaltaan jopa neljän senttimetrin mittaisia, eikä kahta samanlaista juustoa ole. Propionikäymisen ansiota emmentalit saavat myös niille ominaisen pähkinäisen maun.

Kuusamossa ensimmäinen emmental valmistettiin 10.08.1961 ja emmentalit ovatkin ensimmäisiä juustoja, joita meijerissämme on valmistettu. Alkuun juustoa valmistettiin vain 6 harkkoa päivässä.

Kovat kypsytetyt juustot ovat kypsytyksen ansiosta luonnostaan laktoosittomia tai ainakin vähälaktoosisia, vaikkei laktoosia olisikaan erikseen poistettu. Kypsytyksen aikana juuston laktoosi hajoaa, jolloin lopputuotteessa on laktoosia erittäin vähän tai ei lainkaan.

Emmentaleissamme on paljon makua mutta vähän suolaa. Juuston katsotaan olevan vähäsuolainen, kun sen suolapitoisuus on alle 1,0 g / 100 g. Valikoimassamme tällaisia tuotteita ovat Emmental XO, Sini-, Puna- ja Mustaleima Emmental sekä Emmentalraaste.

Kaikilla emmentaleillamme on Hyvää Suomesta -merkki ja pakkauksiin käytetyssä polyeteenissä osa fossiilisesta raaka-aineesta on korvattu uusiutuvalla, kasvipohjaisella raaka-aineella.


höylättynä, vuoltuna ja valmiina viipaleena

Emmental on parasta höylätä perinteisellä juustohöylällä, jossa on pitkä terä. Näin kovasta juustosta saadaan ohuita ja eheitä siivuja. Höylättynä emmentalit sopivat erinomaisesti erilaisille leiville. Juustoviipaleet käyvät myös ruoanlaittoon: höylää juustoa makaronilaatikon päälle paiston loppuvaiheessa tai kokeile ohuita viipaleita kuuman keiton päällä.

Jos kuitenkin valitset pitkään kypsyneen Kuusamon Juuston emmental XO:n, suosittelemme valitsemaan juustohöylän sijaan puukon — Kuusamo-herkuttelujuustot on valmistettu vuoltavaksi.

Punaleima Emmentalin löydät myös viipaloituna, valmiiksi puolitettuina viipaleina. Nämä viipaleet on helppo napata mukaan evääksi, mökille ja ystävälle lahjaksi.